woensdag 22 oktober 2014

Balletjes in luikse saus

Ingrediënten:

de Luikse balletjes:
•800 g gemengd gehakt (varken/rund)
•1  ui
•1  dikke snee (oud) wit brood (2 tot 3 cm)
•5 cl melk
•1  ei
•  enkele takjes krulpeterselie (niet te zuinig)
•  een klontje boter
•  een scheutje olijfolie
•  peper
•  zout
de saus:
•2  uien
•1  flinke eetlepel Luikse stroop (naar smaak)
•2 eetlepels natuurazijn
•4 dl water
•  een klontje boter
•  peper
•  zout
de sla:
•1 krop sla
• 1/2  sjalot
•  enkele sprieten verse bieslook
•2 eetlepels mayonaise
•  peper
•  zout
de Luikse balletjes:
•Snij de korstjes van het brood en snij het broodkruim vervolgens in dobbelstenen.
•Doe de broodstukjes in een ruime schaal en schenk er de melk over. Laat het brood even weken tot de melk geabsorbeerd is.
•Pel en versnipper de ui. Snij de ui in heel fijne stukjes. Omdat rauwe ui niet zo smakelijk is in een gehaktmengsel, kan je snippers best kort stoven.
•Zet een pannetje op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Stoof de uitstukjes glazig in een paar minuten.
•Meng het brood met melk tot een glad papje.
•Doe gehakt in de mengschaal, bij het mengsel van brood en melk. Breek ook het ei erbij.
•Spoel de peterselie en hak het groen zeer fijn.
•Doe de peterseliesnippers en de gestoofde uisnippers in de mengschaal. Voeg wat peper van de molen toe. Zout hoeft in principe niet.
•Was je handen en meng alle ingrediënten tot een perfecte basis voor gehaktballetjes.
•Verhit een braadpan (bij voorkeur met een hoge rand) op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Schenk er ook een scheutje olijfolie bij.
•Zet een kommetje water in de buurt en maak je handen nat. Rol gladde vleesballetjes van ongeveer 5 cm diameter. (Het mogen dus redelijk grote bouletten zijn.)
•Geef de balletjes een goudbruin korstje. Draai ze na enkele minuten met de nodige voorzichtigheid om. (Jeroen gebruikt mals gehaktmengsel. Wie een steviger balletje verkiest, gebruikt wat minder brood en melk.)
•Na zo’n 10 minuten bakken schep je de balletjes uit de pan. Hou het vlees warm. Straks kan het verder garen. Hou de braadpan met aanbaksels opzij, want daarin maak je dadelijk de saus.
de saus:
•Pel de uien en snipper ze in heel fijne stukjes.
•Verhit de braadpan opnieuw, en smelt er opnieuw een klontje boter in.
•Bak de stukjes ui kort en schenk er na een paar minuten een flinke scheut natuurazijn in. Roer de aanbaksels van het vlees los.
•Schenk het water in de pan tot de balletjes bijna onder staan. Laat de bereiding 20 minuten sudderen op een zacht vuur.
•Intussen kan je de sla voorbereiden. (zie hieronder)
•Schep de vleesballetjes uit de pan en giet de saus door een zeef. Schenk de saus in een diepe pan en schep er een deel van de gestoofde uistukjes bij. (die zitten in de zeef) Hou ook de rest van de stukjes ajuin bij.
•Schep de Luikse siroop in de saus en laat ze zachtjes aan de kook komen.
•Proef en kruid de saus met wat peper van de molen en een snuifje zout.
•Mix de saus glad met de staafmixer en voeg de rest van gestoofde uitjes toe. (de rest van wat in de zeef zit)
•Serveer elk enkele balletjes en schep er een portie van de saus overheen. Eet er sla en verse frietjes bij.
de sla:
•Pluk de blaadjes van de kropsla en spoel ze in ruim water. Laat de sla uitlekken en doe ze in een kom.
•Pel de sjalot en snij ze in superfijne halve ringen. Doe ze bij de sla samen met een scheutje natuurazijn, wat peper en zout.
•Schep wat mayonaise bij de sla en meng ze met grote voorzichtigheid.
Bron: jeroen meus
 
Smakelijk xxx
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten